Ако планирате да кандидатствате за ипотека, например за закупуване на имот, трябва да знаете, че условията са затегнати от 2019 г. насам. Банките започнаха постепенно да въвеждат тези мерки година по-рано, за да намалят задлъжнялостта на словаците.

На практика това означава, че толкова кандидати вече няма да получават ипотека, както в миналото. Всичко по една проста причина, че не отговарят на новите условия. Всички мерки на банките обаче влизат в реалност постепенно и ако побързате, все още имате шанс да получите ипотека с по-ниски критерии във вашата финансова оценка. От 2019 г. най-много ще се интересувате от показателя LTV и съотношението дълг / нетен доход.

Заемът на стойност (LTV) ще ви засегне първо

Това е съотношението на размера на заема към стойността на имота, което се приема от банката. От гледна точка на банката ипотеката не трябва да надвишава 90% от цената на имота, който ви интересува. Ако нямате никакви финансови резерви, това може да е голям проблем за вас.

Напоследък обаче има още по-голямо разсейване. Размерът на ипотеките, предоставени при условия от 90% от цената на имота, е намалял от 25 на 20%. На практика това означава, че банката ще предостави ипотека само на всеки пети кандидат.

Вторият параметър е дълг към дохода: нетен дълг

Най-новите банки, освен стойността на ипотеката, която не трябва да надвишава 90% от цената на имота, оценяват и задлъжнялостта на самите кандидати. Вашият дълг, ипотеката, за която кандидатствате, не трябва да надвишава 8 пъти вашия годишен нетен доход. Това правило важи само за нови заеми, за които кандидатствате. При оценката обаче ще бъдат взети предвид и старите.