Получаването на ипотека в миналото беше много по-лесно, отколкото днес. С течение на времето обаче станахме все по-задължени. Банките са достигнали определено ниво, от което са започнали да затягат ипотечните условия. Първите мерки влязоха в сила през 2019 г. Днес обаче условията са малко по-сурови.

Пригответе двоен резерв

Най-значителната промяна в областта на ипотеките за 2020 г. е параметърът DSTI. Той говори за резерва, който трябва да сте оставили, след като сте платили всички съществуващи или потенциални вноски в бъдеще. Преди беше 20%, но сега банките го удвоиха до 40%. Размерът на изплащането на заема също се е променил, което тази година може да бъде максимум 60% от вашия нетен доход (след приспадане на нетния минимум). Преди това лимитът беше определен на 80%.

Банките обаче няма да вземат новите мерки за една нощ и целият процес ще бъде постепенен. 15% от ипотечните кредити, предоставени до април, ще могат да се движат със сумата на изплащане до 60-80%. От 1 април ще бъдат освободени само 5% от заемите с максимален лимит на изплащане от 70% от вашия нетен доход.

Тези, които искат да финансират недвижими имоти с ипотека и потребителски заем, имат проблем

Новите мерки на банките ще засегнат предимно тези, които поради доходите си отиват до границата на финансовите възможности. Ако планирате да финансирате новия си дом с комбинация от ипотека и потребителски заем, може да ви бъде отпусната значително по-ниска сума на заема, отколкото сте кандидатствали.

Ако искате да избегнете новите мерки, все още имате време да кандидатствате за ипотека до края на март. Ако междувременно бъде одобрен от вас, той ще се основава на все по-актуални, по-малко строги мерки. Ако кандидатствате в началото на годината, евентуалните награди за края на годината или Коледа също могат да подобрят ситуацията за вас, което допълнително ще подобри вашите възможности за кредитиране.

Искам да се консултирам с ипотечен експерт при избора на ипотека