За мнозина притежаването на къща е част от словашката мечта. За повечето собственици на жилища в Словакия получаването на ипотека беше първата стъпка, която им помогна да постигнат тази мечта.

Просто определение на ипотека

Това е вид заем, който можете да използвате, за да купите или рефинансирате къща. Ипотеките също се наричат ​​ипотеки. Те са начин да си купите къща, без да имате предварително всички необходими финанси.

Кой може да получи ипотека?

Повечето хора, които купуват жилища, правят това чрез ипотека. Ипотеката е задължителна, ако не можете да платите всички разходи за къщата от собствения си джоб. Трябва да отговаряте на определени изисквания, за да получите заем. Следователно ипотека е най-вероятно да бъде получена от някой, който има стабилен и надежден доход.

Други изисквания включват резерв, който трябва да сте оставили, след като в бъдеще бъдат платени всички съществуващи или потенциални вноски. Височината му е 40%. Има и ограничен размер на изплащането на заема, който тази година може да бъде максимум 60% от вашия нетен доход (след приспадане на чистия минимум). Научете повече в статията Ипотека през 2020: Какво ви очаква?

Разликата между заем и ипотека

Терминът заем може да се използва за всяка финансова транзакция, при която едната страна получава еднократна сума и се задължава да върне парите. Ипотеката е вид заем, който се използва за финансиране на недвижими имоти. Не всички заеми обаче са ипотечни.

Ипотеките се извикват обезпечени заеми. В случай на обезпечен заем, кредитополучателят обещава да предостави кредита на кредитора в случай, че той престане да изплаща. При ипотека обезпечението е къща. Така че, ако спрете да изплащате ипотеката си, кредиторът ви може да получи къщата ви в процес, известен като възбрана.